Nyheter / Nyhet

Fyra nya certifierade utbildningar

Publicerad: 16 februari 2024 | Uppdaterad: 22 februari 2024

I slutet på januari sammanträde certifieringsnämnden och beslutade om att certifiera fyra nya utbildningar på Mora Gymnasium, Kungsmadskolan i Växjö samt Härnösands Gymnasium. Detta innebär att det nu sammanlagt finns 18 certifierade utbildningar i landet.

Det är Restaurang och livsmedelsprogrammet inriktning kök och servering som har certifierats på de tre skolorna, samt Mora Gymnasiums Hotell och turismprogram. Den utbildningen erbjuds som en lärlingsutbildning.

Arbetet med certifieringen har pågått sedan hösten 2022 för Kungsmadskolan och Mora Gymnasium, och sedan våren 2023 för Härnösands Gymnasium. Detta innebär att Härnösands Gymnasium genomfört certifieringsprocessen på rekordtid, endast ett år.

- Härligt att vi har fått vår kvalitetssäkring! Vi har en utbildning med hög kvalitet tack vare hög kompetens hos våra lärare, bra lokaler och ett mycket gott samarbete med engagerade företagare på orten och i regionen, säger Helene Hålldin, rektor för yrkesprogrammen på Härnösands gymnasium om certifieringen.

Kungsmadskolan i Växjö är regionens största skola, och Caroline Sawhn som är programansvarig och yrkeslärare på skolan ser tillbaka på processen som både spännande och utmanande.

- Vägen till att bli en certifierad utbildning har varit spännande och utmanande på samma gång. Att få jobba nära branschen och tillsammans med dem skapa en utbildning som ger eleverna den relevanta kunskap de behöver för att bli anställningsbara har varit mycket givande och lyckad, säger Caroline Swahn.

Självklart har även branschen varit högst engagerad i processerna.

- Så roligt och spännande att fortfarande få vara en del av skolan (trots att det är flera år sedan jag gick ut gymnasiet) och att få vara med och påverka innehållet i utbildningen för framtidens kollegor, säger Samuel Sörgårn, Assisterande restaurangchef, PM & Vänner i Växjö.

- Det här är ett kvitto både på hög utbildningskvalitet och på det goda samarbetet mellan skolan och branschen. Jag hoppas att det här får ännu fler unga att upptäcka den här utbildningen och det här yrket. Här kan du gå direkt från skolan till jobb och bra karriärmöjligheter - samtidigt som programmet är högskoleförberedande, säger Fredrik Björk, restaurangchef på Hotell Höga Kusten.

- Känslan av att äntligen få komma i mål med certifieringen är euforisk, förhoppningsvis så skall detta ge kursen en validering hos både elever, föräldrar och skolväsendet. Att det arbete som vi har lagt ner solidifierar Mora Gymnasiums position som ett utmärkt lärcentrum som jobbar tillsammans med branschen för att skapa rätt förutsättningar för eleverna. Förhoppningsvis skall också detta ge föräldrar förtroende för både skolan och branschen att lita på ungdomarnas önskan om att jobba med det dom tycker känns spännande - som kanske inte alltid är vad föräldrar tycker är ”rätt” för att dom själva inte har jobbat med säger Petter Lund, VD på Mora Hotell.

Ceremonierna kommer att äga rum under mars och april och om du vill delta ska du hålla utkik på respektive utbildnings certifieringssida (länk till höger) där vi löpande kommer att lägga upp evenemangsinformationen och länk till anmälan. Välkommen!

Delar av styrgruppen firar certifieringen av Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Härnösands gymnasium. Från vänster: Matz Bergström, Lasse Bergman och Helene Hålldin, Härnösands gymnasium samt Fredrik Björk, Hotell Höga Kusten, och Emma Edfors, Hernö Gin.

Stolt rektor, branschrepresentant och programansvarig i Växjö på Kungsmadskolan, som certifierat sitt Restaurang- och livsmedelsprogram med inriktning kök och servering. Från vänster: Andreas Söderqvist , rektor, Samuel Sörgårn, assisterande restaurangchef PM & Vänner samt Caroline Swahn, yrkeslärare och programansvarig.

Segergest framför den klassiska målgången i Mora, där både Hotell och turism- samt Restaurang och livsmedelsprogrammet har certifierats. Bakre raden från vänster, Petter Lund, Mora hotell, Markus Darth, kostenheten Mora kommun och Andreas Hermansson, kostenheten Mora kommun. Främre raden från vänter: Per Svälas, Ander Forsman och Monica Widell, lärare samt Tova Montin, William Danielsson, Zein Alloto, elev och Bengt-Åke Hansson, lärare, Magnus Andersson, bitr rektor.

Fler nyheter