Om certifieringen

Läs mer om certifieringen av besöksnäringens utbildningar

Bakgrund till certifieringen

För att möta branschens efterfrågan av yrkesutbildade medarbetare och samtidigt stärka kvaliteten och attraktiviteten på landets gymnasiala utbildningar på Hotell och turism- samt Restaurang och livsmedelsprogrammet har Visita nu tagit fram en kvalitetssäkringsmodell. Även Sveriges bagare & konditorer är engagerade i modellen.

Besöksnäringen och dess utbildningar har kämpat med ett minskat intresse för utbildningarna i många år, från både branschen så väl som från eleverna. Visita anser att det är av största vikt att det finns attraktiva utbildningar av hög kvalitet över hela landet, varför Visita nu tagit fram en kvalitetssäkringsmodell som certifierar gymnasiala utbildningar. Läs mer om hur processen går till under Ansökningsprocess. Nästa omgång öppnar i augusti 2024.

Syftet med certifieringen är att öka och främja samarbetet mellan det gymnasiala utbildningsväsendet och besöksnäringen

Modellen kvalitetssäkrar landets Hotell och turism- samt Restaurang och livsmedelsutbildningar genom en certifieringsprocess med fokus på att eleverna får relevanta kunskaper som gör dem anställningsbara.

Viktigt är även att utbildningen utvecklas i nära samråd med branschens lokala företag

Certifieringen har dessutom ett internationellt perspektiv eftersom besöksnäringen är en bransch som erbjuder jobb över hela världen.

Visita har utvecklat modellen i samarbete med branschorganisationen Sveriges bagare & konditorier. Förutom att kunna kvalitetssäkra Hotell och turismprogrammet kan vi tillsammans även säkra kvaliteten på Restaurang och livsmedelsprogrammets båda inriktningar (kök och servering samt bageri och konditori).

Mål med certifieringen

  • En digital, transparent samt utvecklingsfokuserad och hållbar certifieringsprocess.

  • Certifieringens fokus är att kvalitetssäkra de gymnasiala yrkeskunskaperna, vilka garanteras av certifieringens samarbetspartners och därmed främjar anställningsbarheten hos de studerande.

  • Certifieringen bygger på att det finns kvalitativa och strukturerade samarbetsprocesser mellan utbildningsväsendet och de samverkande besöksnäringsföretagen.

  • Certifieringen ger en likvärdighet i kvalitet vad avser ”learning outcome”, och motsvaras därmed av Sveriges bagare & konditorers yrkesprov samt ett framtida certifieringsprov.

Läs gärna mer om på vilka andra sätt Visita arbetar med kompetensförsörjningsfrågan på visita.se och om hur en certifiering går till under Ansökningsprocess. Nästa certifieringsomgång startar i augusti 2024.

kille-vid-kassa-i-cafe.jpg
Dokument
Se fördelarna med certifieringen för dig i branschen
Publicerad 2021-07-26
Se en kort presentation av projektet
Publicerad 2021-07-26

FAQ

Här har vi samlat vanliga frågor och funderingar som vi får. Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta oss!