Nyheter / Nyhet

Ökat söktryck till certifierade utbildningar

Publicerad: 26 oktober 2023 | Uppdaterad: 27 oktober 2023

Glädjande nog kan Visita se ett trendbrott där söktrycket till de utbildningar som är i certifieringsprocessen har ökat. Många av utbildningarna hade dessutom kö inför terminsstarten och certifierade Ekbackeskolan fyllde för första gången alla sina platser.

Jämfört med förra året har intresset för att läsa på Restaurang och livsmedelsprogrammet ökat med 12 % med totalt 1 724 nya elever som börjat på landets program (att jämföra med 1 462 förra året). Av dessa har 726 börjat på utbildningar som antingen är i processen att bli certifierade, eller redan är det.

För Hotell och turismprogrammet är ökningen istället hela 47 % från föregående år. Skolorna runt om i landet välkomnade i höstas totalt 1 201 elever (att jämföra med 814 förra året), varav 648 av dessa börjat på utbildningar som antingen är certifierade eller på väg att bli det.

I en intervju i Besöksliv lyfter yrkesläraren Martina Ranvert från Hotell och turismprogrammet på Ekbackeskolan i Osby som certifierades våren 2023 vad kvalitetssäkringen betytt för dem.

– Vi har för första gången någonsin fyllt alla platser så det är en kvalitetsstämpel som verkligen nått ut till både elever och föräldrar. Det är en stor fördel och ger oss en trovärdighet.

För nycertifierade Restaurang och livsmedelsprogrammet på Kunskapskällan i Herrljunga är certifieringen en bekräftelse på den goda kvalitet och höga standard som utbildningen har.

– Våra elever får en utbildning som är bred och går på djupet. Vi har ett nära samarbete med handledarna på företagen och vet att tillsammans formar vi en utbildning som är av hög kvalitet och leder till anställning, säger Mensur Galica och Guri Johansen, yrkeslärare på Kunskapskällan.

Visita hoppas självklart på att ökningen av antal sökande till landets utbildningar kommer att hålla i sig, där kvalitetssäkringen spelar en avgörande roll. För utbildningar som ännu inte startat certifieringsprocessen ges en ny möjlighet efter årsskiftet.

Fler nyheter